מהם אירועים טראומתיים
החיים של כולנו שזורים באירועים; לעתים אלו אירועים שמחים כגון נישואין, הולדת בן משפחה, הישג מקצועי משמעותי או כניסה לבית חדש, ולעתים אלו אירועים קשים כגון מוות או מחלה של אדם קרוב, גירושין, שינוי משמעותי לרעה במצב הכלכלי או קשיים ניכרים במקום העבודה. כל אירוע בעל משמעות מורכב משני סוגי גירויים:
גירויים חיצוניים – מרכיבי האירוע עצמו (מה בדיוק קרה).
גירויים פנימיים – כיצד אנו מגיבים לאירוע.
גירויים אלה מתדפקים על דלתות המערכת הנפשית שלנו ותובעים מאיתנו להתמודד איתם. ברובם המכריע של המקרים, המערכת הנפשית שלנו יכולה להתמודד עם אירועים בעלי משמעות, שמחים כעצובים, בהצלחה וללא שינוי מהותי בתפקוד היומיומי שלנו.
ואולם, קורה שאנשים נתקלים באירועים שבהם הם חווים סכנה מיידית וחריפה לעצמם או לזולתם, ואז ייתכן שהם יוצפו בתחושות של חוסר אונים ושל פחד. אירועים כאלה נקראים “אירועים טראומטיים”. אירועים טראומטיים טיפוסיים הם תקיפה פיזית קשה, תאונת דרכים, אונס, מצבים מלחמתיים כמו קרב או שבי, אירועי טרור, שריפה או אסונות טבע.
כיצד אירועים טראומתיים משפיעים על אנשים
לאחר אירוע טראומטי אנשים עשויים לחוות קשיים שאותם לא חוו קודם לכן. אם קשיים אלה חריפים דיים והאדם אינו פונה לעזרה, הם יכולים לעורר בעיות שונות בחיים המקצועיים, החברתיים והמשפחתיים של אותו אדם.
לאנשים שנחשפו לאירועים טראומטיים יש לעיתים קרובות סימפטומים וקשיים נלווים.
עוצמת הסימפטומים תלויה בגורמים רבים כגון: ההיסטוריה של האדם, יכולת ההתמודדות הטבעית שלו, אופיו של האירוע הטראומטי ועוצמתו. עוצמת הסימפטומים אף תלויה במידת התמיכה החברתית והמשפחתית לה זוכה האדם לפני האירוע ולאחריו ובמידת העזרה המקצועית שהוא מקבל בסמוך לאירוע.
מכיוון שאנשים בדרך כלל אינם מוכנים לאירוע טראומטי הם אינם מכירים או מבינים את התופעות שאירוע כזה יכול לגרום. לפיכך, הם עשויים להרגיש שהטראומה שחוו היא אשמתם, שהם משתגעים ושאף אחד אינו מסוגל להבין מה עובר עליהם. כתוצאה מכך, הם עשויים להיסגר ולהתרחק מבני משפחה או חברים דווקא ברגעים בהם הם הכי זקוקים להם.